Sen to Chihiro no Kamikakushi (Film, 2001) - MovieMeter.nl (2024)

  • 1115 berichten
  • 90 meningen

* denotes required fields.

* denotes required fields.

  • 1115 BERICHTEN
  • 90 MENINGEN

zoeken in:

Vorige123363738Volgende

Goodfella_90

  • 10401 berichten
  • 2497 stemmen

4 september 2022, 14:49 uur

Eindelijk eens gezien omdat ik me de komende tijd wat meer op anime wil richten. Ik was onder de indruk van hoe het eruit ziet; werkelijk prachtig geanimeerd. Het begint heerlijk sprookjesachtig en al vrij snel was ik gefascineerd door het mysterieuze. Opvallend was ook hoe sfeervol de film is. Maar na de geweldige eerste pak en beet 40 minuten viel de rest me toch wat tegen. De boel kakt behoorlijk in, het wordt een beetje rommelig en het mysterieuze blijkt weinig mysterieus. Ook daarna was het zeker geen straf om naar te kijken, maar was het slechts ‘gewoon bovengemiddeld’. Waar ik in het begin dacht op 4-4,5 uit te komen wordt het daarom gewoon een 3,5. Wel ga ik lekker door met een kleine duik in Japanse animefilms- en series, een genre dat ik tot op heden nog grotendeels oversloeg.

mjk87 (moderator films)

  • 13326 berichten
  • 3928 stemmen

8 januari 2023, 22:14 uur

Jaren terug zag ik deze film voor het eerst. De eerste Ghibli, ergens wel de eerste anime, althans dat ik bewust een Japanse animatiefilm keek. Ik heb daarvoor weleens een Pokémon-film gezien maar die associeer ik dan minder met Japanse animatie (maar is gewoon Pokémon). Mede door Netflix heb ik nu wel ongeveer de hele collectie Ghibli gezien (in ieder geval alles dat op Netflix staat) en leek een herziening hiervan mij wel leuk. Het werd een fijne herziening.

Wat mij vaak aantrekt in anime zijn de animaties van alledaagse dingen door de mens gemaakt: auto’s, winkelschappen, moderne skyscrapers, eten. Alledaagse dingen worden magisch als ze getekend zijn. Deze Spirited Away kent dat allemaal wel maar in veel mindere mate omdat de film toch deels in een fantasiewereld speelt. Normaal houd ik daar minder van. En toch, deze is visueel verrukkelijk. Mooie kleuren, leuke ideeën voor alle monsters en spoken en in het begin nog die dingen waar ik zo van houd. Ook die treinreis met voorbijglijdend landschap is prachtig.

De film kent een enorm tempo – er wordt nauwelijks aan een intro gedaan of sfeerzetting, al zit die sfeerzetting door de hele film heen er wel in- waardoor de film lange tijd nooit stil valt maar juist richting het einde toch wat gaat slepen. Dan blijken die ruim 120 minuten er toch een paar te veel te zijn.

Al met al weer zeer genoten. Geen perfecte film, daarvoor mist de film net nog wat beetje extra (ondanks al het moois die echte wow-factor) en richting het einde zakt de film dus soms wat weg, maar dat mag weinig pret drukken. 4,0*.

LLoyd Gallagher

  • 125 berichten
  • 82 stemmen

21 december 2023, 00:22 uur

Geweldige film

Spirited Away is een prachtige anime film. Laten we beginnen met de animatie. Ziet er werkelijk fenomenaal uit. Het heeft die perfecte 'exaggeration' voor een film zoals dit. Het is allemaal heel fluid en fijn om naar te kijken. Nergens voelt de animatie stijf wat mooi is. Dit zien we met hoe karakters rennen, vliegen, hun kleding, gezichtsuitdrukking etc. De muziek van spirited away is ook heel goed. Het klonk zeer mooi en past perfect bij de scenario van de scènes. Niks te klagen. Het is ook allemaal zeer leuk en mooi getekend. Die trein scène was gemakkelijk de beste scène in de film. We zien hoe sterk hand drawn animation is waardoor er bloedmooie scènes zoals dit gecreëerd worden. De karakters voelen allemaal uniek. Yubaba, Bo, No-Face zijn goede voorbeelden. Designs zijn creatief en voelen echt alsof ze uit een andere wereld komen. Als laatste kom ik op het verhaal. Het is natuurlijk makkelijk te raden hoe het eindigt. De film heeft daarentegen leuke twists en turns waardoor het allemaal blijft boeien. Het zit vol met humor, schattige momenten en een fantasierijke sfeer.

Fantastische film die ik zeker opnieuw zal zien.

Thomas83

  • 3728 berichten
  • 3371 stemmen

2 maart, 20:35 uur

Nog steeds de beste film van Ghibli. Het verhaal is zo'n fantasievol en origineel avontuur. Je krijgt het gevoel dat je echt wat van Japanse folklore moet weten om alles volledig te kunnen doorgronden. Maar ook zonder die kennis is de film een mysterieus en bijzonder sfeervol soort coming of age-sprookje. Alles ziet er ook net dat beetje griezelig uit. Qua verhaal is het niet zo heel bijzonder allemaal op zich, maar de wereld is er echt een om in te verdwalen.

filmfan0511

  • 961 berichten
  • 998 stemmen

13 april, 11:01 uur

Zelden heb ik een film gezien die zo overloopt van de ongebreidelde fantasie. Elke nieuwe scène biedt weer een ander knotsgek idee, concept of figuurtje. Het verhaal draait de hele tijd een nieuwe kant uit, zonder dat het ooit incoherent aanvoelt. Spirited Away is een film waar je niet teveel tegen moet 'vechten', maar die je gewoon moet ondergaan. Het is geen plot dat logisch van A naar B naar C loopt, maar als je je analytische brein even loslaat voelt het allemaal heel logisch aan. Het is echt een ontzettend mooie film, niet enkel in uitwerking en fantastische ideeën, maar ook weer visueel. Hoe mooi getekend is dit weer. Alle Ghibli-films zien er wat mij betreft prachtig uit, daar komt voorlopig echt geen slijt op te zitten, maar dit is misschien toch wel Miyazaki's meesterwerk op dat vlak. En misschien wel op alle vlakken, al blijf ik een enorm zwak hebben voor Kiki's Delivery Service, en heb ik nog altijd een aantal films van hem niet gezien. Maar hoe overtref je de fantasie en visie van deze film? De hele wereld van het badhuis, de treinreis door het bijna somber sprookjesachtige landschap , de twee heksenzussen die elkaars complement en tegenstelling zijn, het verhaal van Haku, de gigantische baby, de roet-wezentjes in de onderwereld van het badhuis, de iconische schim-figuur. De ideeën en visuele creaties stapelen zich op, het eindigt gewoonweg niet tot de allerlaatste scène. En toch voelt de film helemaal niet druk of chaotisch aan, en zit er onder alles een heel duidelijke visie en rode draad die alles thematisch bij elkaar bindt en houdt. De melancholische muzieknoten maken het dan helemaal af, en wat is Chihiro een aandoenlijke protagonist.

Zoals ik al zei heb ik een enorm zwak voor Kiki; dat is één van de meest lieflijke en ontspannende films die ik ooit gezien heb, en ik hou van de kleinschaligheid van die film. In die zin is het ook niet vergelijkbaar met Spirited Away, die nauwelijks grootser van opzet kan zijn. Het is appels met peren vergelijken. Maar kijk, vergelijken doen we allemaal. Spirited Away is dan naar gevoel m'n tweede favoriete Ghibli tot nu toe. Maar het is close, en deze gaat ongetwijfeld nog vaak de herziening ingaan.

Dikke 4.5*.

Vorige123363738Volgende

Sen to Chihiro no Kamikakushi (Film, 2001) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6003

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.